Safe Handling instructies

De populariteit van de FIBC (big bag / jumbo bag) is nog steeds groeiende. Geen wonder ook: een FIBC is op veel verschillende manieren inzetbaar en kan duizend maal zijn eigen gewicht dragen tot circa 2500 kg per FIBC. Het is wel belangrijk dat u een FIBC op de juiste manier gebruikt en inzet, zodat het transport en het laden en lossen op een veilige manier plaatsvinden. Hieronder vindt u diverse tips:

Opslaan van FIBC's
U kunt FIBC's het best schoon en overdekt bewaren. Zo blijft de FIBC in optimale conditie en beschut van zonlicht en extreme klimaatsveranderingen.

Controleren FIBC's
Controleer ten alle tijde voor gebruik grondig of de FIBC geen beschadiging heeft. Let hierbij o.a. op onvolkomenheden aan: het doek, de hijslussen, de stiksels, de zijnaden etc.

Vullen van FIBC's
Een FIBC is het beste te vullen als deze op de grond of op een pallet staat, waarbij de lussen door een vulmechanisme worden opgehouden. Let op: in sommige gevallen moet de zak geaard zijn voordat u deze kunt vullen, om stofexplosies te voorkomen.

Lossen van FIBC's
In de meeste gevallen wordt een FIBC gelost door gebruik te maken van de zwaartekracht. In sommige gevallen wordt ook wel zuigkracht gebruikt. Zakken met een speciale losslurf kunt u verschillend inzetten om controle te houden over het lossen. Als de zak geen losslurf heeft, dan wordt deze in veel gevallen ook ingesneden aan de onderkant. U kunt het lossen stoppen door bijvoorbeeld de zak op het te lossen product te laten zakken. Let goed op tijdens dit proces en zorg dat niemand op het moment van lossen onder de FIBC staat. LC Packaging biedt talloze lossystemen om uw productieproces te vergemakkelijken.

Stabiliteit van gevulde FIBC's
Een FIBC kan het beste zo gevuld zijn dat de verhouding tussen hoogte/basis niet meer is dan 2:1. Om de productstabiliteit te bevorderen, wordt in veel gevallen een trilmechanisme gebruikt tijdens het vullen.

Optillen van FIBC’s
Als u de FIBC’s optilt, is het belangrijk dat u recht voor de FIBC staat en dat deze gemakkelijk in de lussen of tunnellussen komt. Zorg bij het hijsen dat alle lussen verticaal staan en niet gedraaid zijn. Let ook op dat de vork geen scherpe kanten heeft, waardoor de FIBC wordt beschadigd of in de lus wordt gesneden. De radius van de vorken moet groter zijn dan de dikte van de lussen, met een minimum van 5 mm. Indien dit niet het geval is, moet er beschermmateriaal worden toegepast.

Rijden met FIBC’s door een vorkheftruck
Zorg dat u een gevulde FIBC altijd laag bij de grond houdt als u met een heftruck rijdt. Als u de gevulde FIBC te hoog boven de grond houdt, is de heftruck onstabiel en verhoogt u de kans op ongelukken.

Handling met (hijs)kranen
Zorg dat de haken van de kettingen geen scherpe delen bevat, waarmee u de zakken of hijsconstructie kunt beschadigen. Gebruik indien nodig mogelijk beschermmateriaal. Wij adviseren de speciale veiligheidshaken, zodat  de zak nooit onverwacht los kan komen van de haken. De radius van de haak moet groter zijn dan de dikte van de lussen (min. 5mm). Dit om te voorkomen dat de hijslussen samengeknepen worden. Als de zakken opgetild worden, moet de buitenhoek van de kettingen kleiner zijn dan 30 graden ten opzichte van de verticaal. Lussen met een draai, knoop of een schuin staande lus kunnen de veiligheid in gevaar brengen.

Rechtzetten van FIBC’s
De hijslussen van een FIBC zijn zo gemaakt dat u alle hijslussen tegelijk moet gebruiken. Een FIBC is zo gemaakt dat het volledige gewicht aan alle hijslussen moet hangen.

Gevulde FIBC's opslaan
Er zijn meerdere manieren waarop u het beste FIBC's kunt opslaan. Afhankelijk van het materiaal kunt u ervoor kiezen de zakken in rekken te plaatsen (met of zonder pallet). U kunt de FIBC’s ook stapelen. Bedenk goed dat u de FIBC juist stapelt en dat de FIBC gecertificeerd moet zijn voor de hoogte die u wenst aan te houden. Onze accountmanagers kunnen u hierbij voorzien van advies, waarbij zij de geldende veiligheidstandaarden in acht nemen.

Do Don't
Lees de handling instructies aandachtig op het veiligheidslabel. Vul nooit meer dan de toegestande SWL (Safe working Load).
Controleer de big bag op onvolkomenheden voor ieder gebruik/ transportbeweging Een big bag moet onvolkomenheden nooit afvullen/ ophijsen.
Zorg dat de FIBC stabiel staat. Vul een FIBC nooit ongelijk
Controleer of het losmechanisme gesloten is voor het afvullen. Stop of accerleer nooit plotseling tijdens het transport, danwel tijdens het ophijsen.
Neem de nodige maatregelen bij de beheersing van de hoeveelheid stofdeeltjes. Laat geen personen toe onder de FIBC.
Sluit het vulsysteem van de FIBC na afvullen. Stapel de FIBC niet als de ondergrond onstabiel is.
Stel de breedte van de heftruck af op de breedte van de FIBC. Gebruik geen heftrucks e.d. met onvoldoende hefcapaciteit.
Houdt de FIBC dicht tegen de mast (eventueel met een kleine hoek hellend achterover). Vul eenmalige (single trip/5:1) FIBC's niet opnieuw af.
Zorg dat de haken en kettingen van de juiste dimensies zijn bij het hijsen van de FIBC. Sleep FIBC's niet.
De radius van de halen en vorken moet groter zijn dan de dikte van de lussen (min 5mm). FIBC's mogen niet buiten het voortuig steken.
Aard een antistatische FIBC type C voordat de FIBC gevuld wordt. De mast van de vorkheftruck mag niet voorover geneigd worden.
Bescherm de FIBC tegen regen en zonlicht  voor een optimale levensduur. Haal de vorken niet uit de lussen voordat de FIBC volledig op de grond staat en de lussen slap staan.
Zorg ervoor dat de FIBC's tijdens transport voldoende gezekerd zijn. Gebruik geen FIBC's in condities die anders dan voorzien zijn.

Supporting your products

 
© 2020 LC Packaging